Aziatische hoornaars

Op deze pagina vindt je informatie over de Aziatische hoornaars en hoe Bijenteelt vereniging Beemster en omstreken je kan helpen bij het opsporen en vinden van hun nesten.

Aziatische hoornaar

Een Aziatische hoornaar (AH) is een invasieve exoot die vanuit Zuid Europa over heel Europa is verspreid. In 2017 is de AH voor het eerst in Zeeland waargenomen, maar heel Nederland heeft nu te maken met de Aziatische hoornaar.

De AH is schadelijk voor (honing)bijen, zweefvliegen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten en dus een probleem voor onze biodiversiteit en bestuiving.

De AH wordt pas agressief als je in de buurt van hun nest komt. 
Als een AH in de tuin vliegt kan je gerust een foto van maken.

Denkt u een AH te zien, maak dan een foto en meldt deze op: https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/

Opsporen van Aziatische hoornaars

Het opsporen van een nest van de Aziatische hoornaar (AH) is een lastige taak. De zomernesten, bouwen ze vanaf juli hoog in de boom, 20-25 meter is geen uitzondering. Deze nesten kunnen een formaat hebben van een kleine skippiebal met wel duizenden werksters.
Met de bomen vol in het blad zijn de nesten moeilijk waar te nemen.
Vanaf augustus is de kans groter om een AH op bloeiende planten waar te nemen.
Denkt u een AH te zien, maak dan een foto en meldt deze op: https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/

Deze melding wordt bij waarneming.nl gevalideerd en als het om een AH gaat, wordt de dichtbij zijnde AH-contactpersoon op de hoogte gebracht. Zonder foto kan er niets worden gedaan met de melding.
Voor omgeving Purmerend /Beemster is onze vereniging de contactpersoon.

 

Vinden van nesten

Met een groep imkers wordt via lokpotten het nest opgespoord, dit kan een aantal dagen tot wel ruim een week duren.
Na het lokaliseren van het nest komt een gespecialiseerd bedrijf om het nest te verwijderen. Willen we de verspreiding van de AH vertragen dan is het van groot belang dat de nesten voor oktober worden verwijdert. In oktober vliegen de nieuwe koninginnen uit om te overwinteren en in het voorjaar een nieuw nest te stichten.

Wilt u meer weten over de Aziatische hoornaar kijk dan op de site van de NBV (Nederlandse Bijenhoudersvereniging) of op de site van de NWVA.


Lezing voor (natuur)verenigingen, groenwerkers en andere geïnteresseerden:

Mensen die in of met de natuur werken kunnen eerder een AH waarnemen, denk aan groenwerkers, hoveniers maar ook vogelaars.
Binnen onze vereniging zijn er imkers die een lezing over de Aziatische hoornaar kunnen geven. 
Heeft u interesse, vul dan het contactformulier in.