Bijenteelt vereniging

Beemster en omstreken

Wat een succes!

De 71ste editie van de Beemster Bijenmarkt. Na twee jaar mocht het eindelijk weer. Een vrolijke en gezellige markt waar de bloemetjes en de bijtjes centraal staan. Vele bezoekers hebben kennis kunnen maken met honingbijen en haar diverse imkers uit de regio.

Bijenmarkt2022_2

Op de markt waren kraampjes waar je moderne bijenkasten of juist traditionele bijenkorven kon kopen. Diverse drachtplanten en bomen gaven de markt een vrolijke kleur. En er waren natuurlijk bijenproducten te koop. Honing, mede, bijenwas kaarsen in allerlei soorten smaken, geuren en kleuren.

Bijenmarkt2022_5

Verschillende verenigen waren vertegenwoordigt om informatie te delen met geïnteresseerden. Zowel imkers al niet imkers. Ook de wereldtuin wist veel bezoekers te trekken. Het was heerlijk ontspannen met een kopje thee in een tuin die schitterend in bloei stond.

Bijenmarkt2022_3

Een spannend moment is altijd de keuring. Diverse bijenproducten konden ingeleverd worden en die werden door een professioneel keuringsteam gekeurd. Verschillende soorten honing en bijenwas werden kritisch bekeken, getest en geproefd. Zowel ervaren als nieuwkomers wachtte in spanning af op de test uitslagen. Er werden hele mooie cijfers behaald in alle categorieën en vol trots haalden de imkers hun welverdiende oorkondes op. Een echte aanrader voor alle imkers om volgend jaar je producten te laten keuren!

Bijenmarkt2022_4

Gezelligheid was de hele dag te vinden in de brasserie De Kerckhaen. De nieuwe uitbater had alles keurig onder controle en de bezoekers genoten van een hapje en een drankje.

Wij willen alle betrokken en de organisatie enorm bedanken voor hun tijd en inspanning. En wij kijken al uit naar de 72ste editie in 2023!

Bijenmarkt 2022_1

Beemster Bijenmarkt 2022

Wees welkom op zaterdag 7 mei 2022 tijdens de 71ste editie van de Beemster Bijenmarkt. Een gezellige en leerzame bijenmarkt waar je honing en andere bijenproducten kan laten keuren, je imkermateriaal kan aanschaffen, je kennis kan verbreden tijdens de lezingen en gezellig kan bij-praten met een kopje koffie in de vernieuwde brasserie ‘De Kerckhean’.

Naast Brasserie De Kerckhaen vind je De Johanneshof Wereldtuin. Ontsnap aan je dagelijkse drukte en vind je rust en harmonie in deze schitterende tuin. Wandel door deze karakteristieke pastorietuin en leer andere landen en culturen kennen.

Zorg dat je contant geld mee hebt, niet alle kramen beschikken over een pinautomaat. De dichtbij zijnde pinautomaat is 5 km verderop in Midden Beemster. 

De auto kan je parkeren op het ‘zandveldje’, volg hiervoor de P- borden.

De Beemster Bijenmarkt. Natuurlijk!

Locatie: Brasserie de Kerckhaen
Adres: Jisperweg 57, 1464 NG Westbeemster
Tijd: 09:00-14:00 uur

markt 2

Bijen workshop Drachtplanten herkennen

In samenwerking met Martin Kruidenberg geven wij op zaterdag 30 juli een workshop “Drachtplanten herkennen”. Het tijdstip wordt nader bepaald. In de prachtige Heemtuin van Zaandam vertelt Martin alles over bloeiende bloemen, planten, struiken en bomen. Weten wat en wanneer het bloeit is essentieel voor een imker en haar bijen. Ook de drachtwaarde per bloem en/of boom wordt besproken. Zo kan je als imker de beste locaties voor je bijenvolken leren te herkennen. In groepjes van maximaal 6 personen wordt je rondgeleid. De kosten zijn € 5,- p.p. en het duurt ongeveer 90 minuten. Wil je meedoen? Stuur dan een mail naar initiatiefneemster Lydia Klok.

Drachtplanten_herkennen

Terug kom dag beginnende imkers

Al het begin is moeilijk, zeker in de bijen! Stuifmeel, wintervoer, verse honing, eitjes, larven, gesloten broed, darren, werksters, koningin. Probeer het allemaal maar weer te herkennen.

Op de terugkomdag gaan we eerst een stukje theorie herhalen aan de hand van de leskist met foto’s, daarna maken we gezamenlijk één bijenkast open om zo vele aspecten weer herkenbaar te maken en de ‘verse’ imkers op weg te helpen.

Zaterdag 26 maart
Tijd: 15:15 tot 17:00 uur
Locatie: Marianne Eekhof

Brias

Het Carnica-doppenproject

Wie (blijvend) met raszuivere bijen wil imkeren is afhankelijk van koninginnenteelt: Uit één en twee dagen oude larfjes van een Carnica P-moer wordt een aantal jonge koninginnen geteeld die vrijwel tegelijk geboren worden. Maar de meeste imkers kost het een flink aantal jaren ervaring voor ze de teelt echt beheersen. Daarom organiseert onze vereniging, in samenwerking met Jelle Kampen (bijengezondheid coördinator binnen de vereniging) en Marianne Eekhof (bijenteelt leraar) dit voorjaar de doppenmethode.

bees-2930728_960_720

Het doppenproject is voor leden die minimaal 2 á 3 jaar ervaring hebben met bijen en willen gaan imkeren met Carnica bijen.
Bij de doppenmethode wordt het overlarven van de ééndaags oude larfjes gedaan door onze ervaren imker Jelle. De leden die mee doen kunnen dan de volgende dag deze aangeblazen doppen ophalen en invoeren in hun pleegvolk. Een pleegvolk is een sterk bijenvolk die of moergoed is of negen dagen eerder moerloos is gemaakt.

Dit klinkt misschien allemaal ingewikkeld maar voorafgaand aan het doppenproject geven we eerst een theorie-avond op donderdag 21 april, aanvang 19:30 uur. De locatie is in de Zuidoostbeemster of Purmerend, afhankelijk van de aantal deelnemers.

De data dat de doppen kunnen worden opgehaald is of vrijdag 20 mei (tussen 17:00 en 19:00 uur) of zaterdag 28 mei (tussen 15:00 en 17:00 uur), afhankelijk hoe het seizoen verloopt en de volken zich ontwikkelen (denk aan het koude voorjaar van 2021). Als je mee wil doen is het belangrijk dat je deze data beschikbaar bent (theorie-avond en afhaaldagen). Wij kunnen niet van de data afwijken.

We werken met het “Nicot-systeem”, op de theorie-avond wordt uitgelegd wat je zelf moet aanschaffen. Kosten om deel te nemen komt op € 1,00 per afgenomen dopje.

Als je interesse hebt om mee te doen, geef je dan op bij Marianne Eekhof,
marianne-eekhof@hotmail.nl