September 2023

Arista Bee research

beehive-bees-insect-honey-bees
Arista Bee Research is een stichting die zich bezig houdt met een teeltproject van varroa-resistente bijen. Jaarlijks doneert onze vereniging € 100,00 aan deze stichting. Via een jaarlijkse nieuwsbrief worden wij op de hoogte gehouden. Klik hier om deze nieuwsbrief te lezen.

Studiedag NBV St. Pancras

roberto-lopez-ySqu4QK37rQ-unsplash
Elk jaar in november organiseert de NBV studiedagen en dit jaar voor het eerst ook in Noord Holland. Op 25 november is er een studiedag in St. Pancras. De studiedag is een leerzame en gezellige bijeenkomst met diverse onderwerpen. Een mooie gelegenheid om met meerdere leden van onze vereniging daar heen te gaan. Noteer alvast de datum en kijk voor meer informatie op de website van de NBV.

Lezing 'Van nectar tot honing' door Erica Ernsting

leandro-fregoni-984b72nd5hg-unsplash
Erica volgt de cursus bijenteeltleraar van de NBV. Vorige maand heeft zij een presentatie moet geven voor haar opleiding. Zij heeft gekozen voor het onderwerp ‘Van nectar tot honing’. Hoe mooi is het dat zij deze presentatie nogmaals wil geven voor onze leden.
Tevens worden op deze avond ook de diploma’s van onze basiscursisten van 2023 uitgereikt.

Kortom: een gezellig en leerzame verenigingsavond op donderdag 19 oktober in het IJsclubgebouw in Middenbeemster.
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: IJsclubgebouw aan de Nic. Cromhoutlaan 5, 1462 JL Middenbeemster
Graag aanmelden bij Marianne: 
marianne-eekhof@hotmail.nl

Lezing Aziatische hoornaar bij afdeling West Friesland

Aziatische-hoornaar-2-1024x512
Het kan je als imker niet zijn ontgaan, de Aziatische hoornaar (AH) rukt op vanuit België naar Nederland en is in al meerdere provincies gesignaleerd, ook in Noord Holland bij Aalsmeer.

Om zoveel mogelijk imkers bewust te maken en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de komst van de Aziatische hoornaars, nodigt NBV afdeling West Friesland ons uit voor een informatiebijeenkomst op:

Datum: Vrijdag 29 september
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: The Bee, Oosteinde 41 in Opperdoes
Rob Voesten zal deze presentatie verzorgen. Rob is een bestrijder van de Aziatische hoornaar en betrokken bij de NBV. Je kan je aanmelden via Marianne: 
marianne-eekhof@hotmail.nl.

Varroabestrijding Nassenheimer

Nassenheimer Jelle Kampen
Zaterdag 19 augustus gaf Jelle in de bijenstal ‘Het Twiske’ een demonstratie om varroabestrijding met de Nassenheimer-verdamper. Deze verdamper verdampt het mierenzuur geleidelijk, waardoor de mierenzuurdamp een betere constante concentratie in de bijenkast geeft tijdens de behandeling.
Dit komt omdat de Nassenheimer een horizontale verdamper is. De meer bekende Liebdig dispenser is een verticale verdamper. Door de druk in de Liebdig dispenser verdampt het mierenzuur niet constant en soms te snel, zeker met de vaak wisselende temperaturen in Nederland.
Het was een leerzame bijeenkomst die door zes leden van onze vereniging werd bezocht. Jelle bedankt voor deze demonstratie en wat ik de leden mee wil geven: tijdens een lezing of demonstratie van Jelle leer je altijd wat, ook al hou je al jaren bijen!