November 2023

Diploma uitreiking

Diploma_uitreiking_bijenteelt_beemster

Tijdens de lezing van Nectar tot honing hebben acht cursisten van het afgelopen seizoen hun diploma op deze avond in ontvangst mogen nemen. Wij feliciteren Siem, Annet, Silvia, Martijn, Pieter, Ina, Luka en Glenn en wensen ze veel plezier met deze b(l)oeinde hobby. Zij hebben tijdens de cursus een seizoen lang de bijen gevolgd. Sommige hadden al bijen en andere hebben dit seizoen hun eerste volkje mogen ontvangen. Zij weten dat ze bij de vereniging terecht kunnen met hun vragen, want na het volgen van de cursus gaat het pas echt beginnen. Een trotse dochter van cursist Siem heeft voor deze gelegenheid een heerlijke grote bijentaart gemaakt waar de ruim 25 aanwezige een flinke stuk kregen.

Thema avond Aziatische hoornaar


Aziatische-hoornaar-2-1024x512

Wat een mooie opkomst! Meer dan 30 leden (en een aantal niet leden) waren aanwezig bij deze avond. De presentatie die wij van de NBV hebben mogen gebruiken heeft Marianne op haar eigen wijze gegeven. De levenscyclus, het dieet en de gevaren die het dier met zich meebrengt werd getoond. Het is van enorm belang dat iedereen zoveel mogelijk kennis heeft over deze invasie exoot die onze bijen, de fruitteelt en de biodiversiteit bedreigd. Uiteraard staan wij als imkers aan de frontlinie om het dier te lijf te gaan. Daarom doet het ons goed om te zien dat het aantal leden dat zich komend jaar gaat inzetten in de Commissie Aziatische hoornaar groeiende is. De eerste stappen zijn gezet door kennis te geven hoe wij de nesten van de Aziatisch hoornaar kunnen lokaliseren en hebben alle aanwezigen een selectieve val gekregen met de nodige informatie bladen.

Lezing van Nectar tot honing

Bijenteelt_beemster_lezing_nector_tot_honing

Erica Ernsting heeft het afgelopen jaar de cursus ‘leraar imkeren’ gevolgd bij de NBV en deze afgesloten met een diploma. Dit is een serieuze opleiding die veel tijd en studie kost, ook al heb je al jaren bijen. Voor haar eindexamen heeft ze een presentatie gegeven met als onderwerp: ‘Van nectar tot honing’. Deze presentatie heeft ze op woensdag 18 oktober voor onze leden nogmaals verzorgd. Als imker weten we allemaal dat bijen honing maken maar hoe het proces nu werkelijk verloopt heeft Erica ons aan de hand van een duidelijke presentatie verteld. Wij feliciteren Erica met het behalen van haar diploma! Onze vereniging heeft nu twee leraren die de basiscursus voor onze vereniging verzorgen. Erica en Marianne gaan om beurten de cursussen verzorgen. Erica bedankt voor de presentatie.