Studiedag Boskoop
Zaterdag 24 november zijn we met (maar) 4 imkers van onze vereniging afgereisd naar Boskoop. Het beloofde een interessante dag te worden met diverse lezingen, workshops en een uitgebreide honingkeuring.
Jelle en ik hadden honing ingeleverd voor de keuring. De eerste lezing werd gegeven door Pieter van Breugel: Wilde bijen in relatie tot honingbijen. Wat kan die man vertellen en wat weet hij veel over de 358 soorten wilde bijen!! Na een korte pauze vertelde Wim van den Oord over de bijenstandplaats. Waar gaat de voorkeur van de bijen naar uit en hoe kunnen we ze tegemoet komen. Ik heb al diverse lessen van Wim van den Oord gehad en elke keer weer zijn ze leerzaam.
studie01
Na een goed verzorgde lunch was het tijd voor de workshops. Er waren 5 verschillende workshops waar je 2 kon uitkiezen. Met z’n vieren volgde we eerst de workshop “kunststof kasten”. Steven Kluft vertelde uit zijn eigen ervaringen over de segenberger en nicotkast. Ook kwamen de diverse maten aan de orde, Dadant, DuHoKa en spaarkast. Alle voor en tegens werden besproken. Ook vergeleek hij de prijs en het gewicht ten opzichte van de houten spaarkast.
De tweede lezing werd gegeven door Jos Römgens. Hij vertelde uitgebreid over de Rensonmethode. Komende bijenseizoen ga ik zeker deze methode op een volk toepassen, gewoon om mijn kennis en ervaring te vergroten en kijken of deze manier van imkeren bij mijn past.
Einde van de dag verzamelde we weer in de aula waar de honingkeuring werd toegelicht.
studie02
Vandaag werd er niet alleen gekeken naar het etiket, pot en vochtgehalte, maar je kon je honing ook laten testen op HMF-gehalte, geleidbaarheid en specifieke optische rotatie. Bart Keijser legde aan de hand van een korte duidelijke presentatie uit wat deze metingen inhouden.
Zowel de honing van Jelle als die van mijn werden beloond met een score ‘Uitstekend’. Alle aanwezige kregen een tuinplant cadeau: Diervilla rivularis Honeybee, een walhalla voor bijen en vlinders.
studie03
Het was een gezellige maar vooral leerzame dag! Hans, bedankt voor het rijden.
Groet,
Marianne Eekhof

TERUG