Imkercursus: “Zorg voor de bij”

7 Prakijklessen vanaf vrijdag 23 maart in Middenbeemster

Leraren: Albert Muller en Arnoud Sap
De Imkercursus “Zorg voor de bij” is bedoeld voor mensen die overwegen bijen te gaan houden of geïnteresseerd zijn in bijen (voorkennis is niet nodig). Na de cursus ben je in staat om zelf een volkje te begeleiden. Alle aspecten en handelingen van het bijenhouden komen aan bod.
Honing is niet het primaire doel. Het accent bij deze cursus ligt bij de wezenlijke natuur van de bijen en de relatie met de omgeving.
In deze cursus gaan we uit van een specifiek biologisch-dynamische invalshoek.

Klik
HIER voor een leuk youtube filmpje over de les!

Bijen worden al eeuwenlang door de mensen gehouden. Tot ongeveer 1900 verzorgde de imker zijn bijen en bestond de oogst uit “het overschot” aan honing. Sinds 1900 zien we toepassing van een steeds meer op hoge honingopbrengst gerichte technieken. De bij moest maakbaar worden. Dit heed geresulteerd in een situatie waarin de bijenhouder grotendeels bepaalt wat er zich in het leven van de bijen afspeelt. Daarbij worden de bijen minder weerbaar tegen alle mogelijke ziekten en plagen. Wat o.a. heeft geleid tot de huidige crisis in de imkerij “de bijensterfte”. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die graag bijen willen houden vanuit een visie waarbij de bij centraal staat.
Kijkend naar een bijenvolk “de Imme” zien we dat het volk een bepaalde jaarcyclus doorloopt waarbij we als imker vooral ondersteunend en begeleidend werken. Honing wordt weer een “geschenk’’ dat niet altijd standaard beschikbaar komt voor de imker. Het welzijn van de bij staat voorop. Dit houdt in dat het bijenvolk onze volle aandacht krijgt, maar ook de dracht en de bloemen waarvan het volkje direct afhankelijk is. Op die manier bijenhouden is een bezigheid die veel voldoening brengt.

dynamisch 02 dynamisch 03 dynamisch

Het plezier dat bijen brengen, door hun ontwikkeling te volgen en door je te verdiepen in hun intrigerende wereld geed verrassende inzichten die je persoonlijke verhouding tot je leefomgeving veranderd.

OVER DE DOCENTEN: (samen meer dan 50 jaar ervaring) Albert Muller is bioloog. Tijdens zijn studie aan de RUU (Utrecht) kwam hij met bijen in aanraking en in 1975 had hij zijn eerste bijenvolk. Vanaf 1979 is Albert leraar bijenteelt en niet veel later kwam hij in aanraking met de BD-bijenteelt. Al meer dan 25 jaar maakt hij deel uit van de landelijke werkgroep BD-Imkers
www.bdimkers.nl deze beweging groeide in die periode van een tiental tot 500 imkers. Sinds jaar en dag werkt Albert ook mee aan de Fischermühle een bijenins8tuut werkend vanuit de antroposofie in Rosenfeld Duitsland. Daarnaast is hij betrokken bij diverse schoolprojecten in Nederland, Duitsland, en Uganda.

Arnoud Sap heed zich in de Bd-landbouw gespecialiseerd op de Warmonderhof. Hij werkt op Breidablick als werkplaatsleider vanaf 1996, in 2007 is hij begonnen met imkeren. Eerst onder de hoede van Gert vd Gant, de vader van een client. Al snel organiseerde Arnoud de imkercursus “Zorg voor de Bij”
http://zorgvoordebij.weebly.com/ op Breidablick. Hij heed de opleiding tot leraar bijenteelt NBV behaald (2013) en is meester-imker (2014) (Biologisch-dynamisch imkerleraar) geworden.
Arnoud geed les in natuurlijk imkeren en houdt presentaties en lezingen. De Bd bijenkasten of “Einraumbeute” worden op Scorlewald gemaakt door de muziekinstrumentenbouw-werkplaats en ook door Arnoud verkocht.


De imkercursus vindt plaats op:
Breidablick
Bamestraweg 2
1462VN Middenbeemster
voor de les verzamelen bij gebouw Ostara

Er zijn twee groepen:
De eerste groep: 13.30u tot 15.30u
De tweede groep: 15.30u tot 17.30u

De lesdagen zijn altijd op een vrijdag:
23 maart
13 april
25 mei
15 juni
29 juni
13 juli
31 augustus

De benodigde cursusmaterialen zijn tijdens de les in bruikleen beschikbaar. Na afloop van de cursus kun je lid worden van een groep met oud-cursisten die maandelijks bij elkaar komt. De kosten voor de 7 lessen van 2 uur zijn € 145 te voldoen op; NL56 TRIO 2024 4306 43 onder vermelding van naam deelnemer en mailadres t.n.v. A.Sap Middenbeemster


TERUG