Gebruiksaanwijzing wassmelter
(eigendom van Bijenteeltvereniging Beemster en Omstreken)

Marianne Eekhof +316 3719 3110
marianne-eekhof@hotmail.nl

De wassmelter is opgebouwd uit:
  • Statief, hier komt de smelter op te staan.
  • Wassmelter, hierin komt de bodem met daarop de gaatjesmand en daarop weer de deksel.
  • Stoomapparaat

Handelingen:

  • De wassmelter (gaatjes mand) vullen met uitgebouwde ramen met was. Er kunnen ongeveer 32 broedramen in (2 lagen)
  • Stoomapparaat vullen met koud of warm leidingwater, let op het vulniveau op het apparaat. (maximaal 3 liter)
  • Tijdens het vullen is de stekker uit het stopcontact.
  • Sluit het stoomapparaat aan op de wassmelter, zie foto en zet een emmer met een klein laagje water onder de uitloop.
  • Zet het stoomapparaat aan door de stekker in de stopcontact te steken.
  • Het duurt zo’n 10 tot 15 min. voordat het apparaat op temperatuur is.
  • Daarna duurt het ruim een half uur voordat er water met was in de emmer loopt.
  • Na 50 minuten ( kookwekker zetten!!!) het stoomapparaat weer bij vullen.
Let op: het stoomapparaat mag niet droog koken!!!
  • Haal eerst de stekker uit het stopcontact, wacht twee minuten alvorens het stoomapparaat te vullen.
  • Bij een volledig gevulde wassmelter het stoomapparaat 2x vullen, dan is alle was eruit gesmolten.
  • Wat overblijft zijn donkere popvliesjes, dit kan je het beste van de ramen afkrabben als de ramen nog warm zijn. (zie foto)

De wassmelter schoonmaken.
  • Schep met de plastic spatel de zwarte troep er uit.
  • Daarna kan je met een plameurmes de gaatjesmand schoon krabben, zowel de binnen als de buitenkant. Dit gaat ook goed als alles al is afgekoeld.
  • Schraap de bodem schoon met de plastic spatel.
  • Spoel alles schoon met koud water (tuinslang).
  • Zet alles een nachtje op zijn kop zodat al het water eruit kan lopen.
  • Zet de smelter weer in elkaar.

was01 was02 was03

Enkele tips voor wasverwerking.

  • Eventueel tegen afkoeling van de wassmelter kan je een deken over de wassmelter plaatsen.
  • Door de hitte van de wassmelter zijn de meeste ziekte kiemen op de houten ramen en in de was gedood, behalve die van AVB, deze is bestand tegen hitte.
  • Smelt geen overvolle ramen met stuifmeel, dit maakt de was alleen maar donkerder. Wat stuifmeel in de raten is niet erg.
  • Ramen met oud wintervoer kan je gewoon omsmelten. Suikerwater mengt zich met water uit het stoomapparaat.
  • Wasblok uit de stoomsmelter moet nu nog gezuiverd worden.
  • Smelt hiervoor de wasblok in regenwater en in een emaille of rvs pan. Gebruik regenwater omdat hier geen kalk in zit, kalk gaat een verbinding aan met een van de bestandsdelen van was en dat gaat tenkoste van de kwaliteit van de was. Gebruik geen aluminium, ijzer of zinken pan, dit geeft verkleuring aan was.
  • Als de was gesmolten is (let op niet koken!) via een zeef overscheppen in een ander pan of emmer met een laagje heet water zodat de was niet gelijk stolt. Ik gebruik hiervoor een keukenzeef met daarin een stuk fijne vitrage. (zie foto)
  • De gezeefde was langzaam laten afkoelen zodat alle onzuiverheden naar onder zakt.
  • Hoe langer de afkoeling duurt des te schoner is de was. Ik plaats de emmer in een tempex bak of in een koelbox.
  • Als de was gestold is, deze aan de onderkant schoon krabben met bijv. de kastbeitel.
    Wacht niet te lang want dan wordt de was te hard en krabt het moeilijk.
  • Ikzelf smelt hierna nog een keer de was in regenwater en giet deze dan in lege afgeknipte pakken melk en/of frisdrank. Ook deze laat ik weer langzaam afkoelen en krab ik weer schoon.
    Ik heb nu handige maat wasblokken om verder mee te werken.
  • Als je kaarsen wilt gieten dan is het raadzaam om de was nog door een pantykous te zeven zodat de was nog schoner is en de kaars beter brand. Voor het maken van eigen kunstraat hoeft dit niet.
  • Zegeltjes-was smelt ik apart, dit is hele zuivere was waar je zalfjes van kan maken.
  • Het afval, zwarte huidvliesjes, is goed voor de compostbak, maar dan wel even onderscheppen ivm met rond vliegende bijen.
was04 was06 was07
TERUG